Szczupak w galarecie dla moich chłopaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczupak

    2 szt
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • pieprz kolorowy

    kilka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka
  • sól

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szczupak w galarecie dla moich chłopaków foto
Szczupaki sprawiamy, odcinamy głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby kroimy w dzwonka ok. 3 cm.
Krok 2 - Szczupak w galarecie dla moich chłopaków foto
W garnku z 1 litrem wody zagotowujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, zagotować całość około 20 minut, wtedy dodać dzwonka szczupaka i gotować od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować.
Krok 3 - Szczupak w galarecie dla moich chłopaków foto
Wyciągnąć marchewkę, jedną pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku, obok niej ułożyć zielony groszek,
Krok 4 - Szczupak w galarecie dla moich chłopaków foto
w środku ułożyć dzwonka ryby, udekorować natką pietruszki.
Krok 5 - Szczupak w galarecie dla moich chłopaków foto
Wyciągnąć łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru wsypać 2 łyżki żelatyny, nie gotować, tylko dokładnie wymieszać, gdy płyn ostygnie, zalać rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nałozyć bezpośrednio na rybę, wstawić do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 14.03.2012 20:37
połów udany i do tego obiad wspaniały
bejciu24 06.10.2011 21:30
co przepis to lepszy
Pola2 04.10.2011 21:44
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat