Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak w dzwonka smażony

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 200 gram
jajko 1 szt
masło 150 gram
cytrynka 1 szt
sól 1 szczypta
szczupak 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak w dzwonka smażony

Kroki postępowania

1
Szczupaka umyć wypatroszyć i głowę obciąć ja obcinam.
Krok 1 - Szczupak w dzwonka smażony foto
2
Teraz kroje w dzwonka na równe kawałki, solę i skrapiam cytryną i odstawiam na ok. 1 godzinę. Następnie każdy dzwonek ryby maczam w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce lub mące.
Krok 2 - Szczupak w dzwonka smażony foto
3
Na patelni rozgrzewam masło lub inny tłuszcz, kładę rybę na wrzący tłuszcz i smażę najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Jeżeli smażycie rybę w całości, to musicie ją ponacinać na grzbiecie wzdłuż dużych ości, aby się lepiej usmażyła.
Krok 3 - Szczupak w dzwonka smażony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 23.02.2013 09:58
Pyszna rybka ja bym jadła go nawet cały dzień :) Bardzo lubię szczupaki .
Henryka2 05.11.2012 17:22
A mały nie może być? Jakie znaczenie ma wielkość? Za to ma znaczenie ilość soli i brak pieprzu.No i na koniec, trzeba mieć wilczy apetyt aby tak dużą rybę zjeść w 2 osoby.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak