Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak smażony po mojemu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szczupak 1 szt,
marchew 1 szt,
seler 1/2 szt,
cebula 1 szt,
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sól do smaku
pieprz odrobina
olej do smażenia
masło 2 łyżki,
mąka do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

dodatkowo;

sok z cytryny
cytryna 1 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak smażony po mojemu

Szczupaka oczyścić,opłukać , głowę i ogon odciąć , resztę ryby pokroić w mniejsze kawałki.
Warzywa obrać.
Marchewkę pokroić w plasterki, seler w mniejsze kawałki, cebulę w piórka.
Rybę oprószyć przyprawą do ryb,pieprzem oraz lekko solą.
Skropić sokiem z cytryny i obłożyć warzywami.
Zostawiłam pod przykryciem na całą noc w lodówce.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła.
Każdy kawałek rybki obtoczyć w mące z dodatkiem niewielkiej ilości tartej bułki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażoną rybkę można jeszcze przełożyć plasterkami masła.

Podawać z plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.06.2017 22:12
Dobra ryba.
Bożena Matuszczyk 18.06.2017 11:16
Dziękuję;)
Janina 18.06.2017 10:43
Fajna rybka;))
Bernadeta1 17.06.2017 19:31
pyszności na talerzu
Bożena Matuszczyk 17.06.2017 19:01
Mniam ja sobie te warzywa podsmażam na masełku klarownym i zajadam z rybką , ale tyko dla mnie bo moi domownicy nie chcą.;)
Mniam 17.06.2017 18:38
Czy coś jeszcze robisz z warzywami, czy one tylko służą jako marynata? Szczupak jest przepyszną rybą.
KORAL 17.06.2017 15:34
Mogę trochę dostać, uwielbiam takie rybki :)
Bożena Matuszczyk 17.06.2017 15:19
Dziękuję serdecznie;)
w mojej kuchni 17.06.2017 15:08
Dobre jedzonko podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak