Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany w galarecie
Mięso zmielić, dodać namoczoną bułkę, cebulę podsmażoną na maśle, jajka i przyprawy. Włożyć farsz do zdjętej skóry, zawinąć. Nafaszerowaną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec szczupaka około godziny.
Galareta;
Włożyć głowę ryby, ości i kręgosłup do garnka, dodać warzywa, przyprawy. Ugotować wywar. Odlać przez gęste sito około 1 litr wywaru. Ubić 2 białka na pianę. Do zimnego wywaru wlać ocet i pianę z białek.
Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Przelać wywar z utworzoną pianą przez sito wyłożone gazą lub ściereczką. Do czystego wywaru dodać 6 łyżeczek żelatyny, wymieszać, lekko podgrzać.
Szczupaka pokroić, rozłożyć na półmisku, zalać trochę galaretą, po częściowym stężeniu na rybie rozłożyć kawałki ugotowanego jajka, korniszona, papryki. Zalać resztą galarety. Pozostawić do stężenia.