Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak faszerowany w galarecie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba

szczupak 2 kg
jajko 2 szt
bułka czerstwa 1 szt
mleko do namoczenia bułki
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

galareta

marchew 1 szt
pietruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 kawałek
seler 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
białko 2 szt
ocet 2 łyżeczki

dekoracja

jajko 2 szt
korniszony 2 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany w galarecie

Odciąć płetwy i głowę. Ściągnąć skórę ze szczupaka. Wyciągnąć ości i kręgosłup
Mięso zmielić, dodać namoczoną bułkę, cebulę podsmażoną na maśle, jajka i przyprawy. Włożyć farsz do zdjętej skóry, zawinąć. Nafaszerowaną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec szczupaka około godziny.
Galareta;
Włożyć głowę ryby, ości i kręgosłup do garnka, dodać warzywa, przyprawy. Ugotować wywar. Odlać przez gęste sito około 1 litr wywaru. Ubić 2 białka na pianę. Do zimnego wywaru wlać ocet i pianę z białek.
Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Przelać wywar z utworzoną pianą przez sito wyłożone gazą lub ściereczką. Do czystego wywaru dodać 6 łyżeczek żelatyny, wymieszać, lekko podgrzać.
Szczupaka pokroić, rozłożyć na półmisku, zalać trochę galaretą, po częściowym stężeniu na rybie rozłożyć kawałki ugotowanego jajka, korniszona, papryki. Zalać resztą galarety. Pozostawić do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.08.2016 12:49
Super danie
Stenka 07.08.2016 16:11
Jak ktoś nie chce to można galarety nie klarować, ale klarowania jest bardziej przezroczysta
Pani Domu 07.08.2016 09:27
świetny szczupak
MAR3STA 06.08.2016 21:26
Znakomite danie
Urszula Świeca 06.08.2016 18:02
Smaczna rybka.))
Edith85 06.08.2016 10:04
Super rybka
misia123410 06.08.2016 09:51
Jakie pyszności
ben-ka 06.08.2016 09:37
Dietetyczna rybka.
Motorek 06.08.2016 08:03
wygląda przepysznie
mirosława4 06.08.2016 07:21
apetycznie się prezentuje
Bernadeta1 06.08.2016 06:53
smaczna ryba
jagoda5913 06.08.2016 00:09
ładnie wygląda
agnieszka214 05.08.2016 23:34
Pyszna przekaska
gosia1988 05.08.2016 23:32
Wygląda smacznie
Renataj 05.08.2016 22:41
Bardzo apetyczny półmisek:)
Łukasz15 05.08.2016 22:35
Super wygląda
Ania321 05.08.2016 22:34
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak