Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak faszerowany w galarecie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1,5-2 kg
filet z dowolnej ryby 300 g
jajko 1 szt.
cebula 2 szt.
mleko 2 szkl.
czosnek 2-3 ząbki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia 4 łyżki
porcja włoszczyzny 1 szt.
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
sól i pieprz do smaku
przyprawa do potraw do smaku
sok z cytryny 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cytryna do dekoracji
natka pietruszki kilka gałązek
marchewka z wywaru do dekoracji
potrzebne: będą nam
gaza duża 1 szt.
igła z nitką 1 szt.
natka pietruszki 2 łyżki
bułka czerstwa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak faszerowany w galarecie

Kroki postępowania

1
Rybę oskrobać z łusek,wypatroszyć i umyć.Odciąć łeb i ogon.Pomagając sobie ostrym nożem,oddzielić skórę od mięsa,uważając aby jej nie uszkodzić.Mięso oddzielić od ości.
Krok 1 - Szczupak faszerowany w galarecie foto
2
Cebulę obrać,pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.Bułki namoczyć w mleku.Mięso szczupaka i filety przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z cebulką i odciśniętą bułką.Do masy wbić jajko,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie wyrobić.
Krok 2 - Szczupak faszerowany w galarecie foto
3
Skórę napełnić luźno masą i zaszyć.Owinąć zwilżoną gazą,zawiązać końce.
Krok 3 - Szczupak faszerowany w galarecie foto
4
Włoszczyznę obrać,umyć.Do dużego owalnego garnka (brytfanny) wlać wodę,włożyć włoszczyznę,dodać ziele angielskie,liść laurowy,łeb,ogon i kręgosłup ryby.Doprawić solą,pieprzem i jarzynką.Gotować 20 minut,a następnie włożyć rybę owiniętą gazą.Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz.Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru,położyć na dużym talerzu lub tacy,nakryć deską do krojenia,a na nią położyć ciężki przedmiot aby ją obciążyć.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Cztery szklanki wywaru przecedzić,zagotować.zdjąć z ognia i rozprowadzić w nim żelatynę.Doprawić do smaku jarzynką i sokiem z cytryny.Z ostudzonej ryby odwinąć gazę.
Krok 4 - Szczupak faszerowany w galarecie foto
5
Rybę pokroić w plastry,ułożyć na półmisku,udekorować plastrami cytryny,marchewką z wywaru i natką pietruszki.Zalać tężejącą galaretą.
Krok 5 - Szczupak faszerowany w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 07.01.2013 12:20
Ale mi apetytu narobiłaś szczupakiem, już lata jak go nie jadłam a to taka dobra ryba.
Juleczka20 04.01.2013 19:38
wygląda mega apetycznie:)
pajbek 04.01.2013 19:26
Super, efekt końcowy rewelacyjny :-)
Magda24 04.01.2013 18:04
no pięknie to zrobiłaś- pierwszy raz widzę nadziana rybę :))- farszem :))- przepis jest super a i rybki bym spróbowała - smaczne
babajaga1969 04.01.2013 14:32
ekstra
tomek18 04.01.2013 14:27
pięknie podana rybka
Kuchareczka2 04.01.2013 14:00
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak