Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczępiaste racuchy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 gram
mleko 2 szklanki
drożdże 6 dag
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
sól szczypta
margaryna 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szczępiaste racuchy

Podgrzewany ½ szklanki mleka, dodajemy 3 łyżki mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz rozczyn do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie dodajemy jajka, sól, resztę mąki oraz pozostałe mleko (podgrzane). Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając margarynę. Całość mieszamy około 20 min.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ciasto nakładany na olej za pomocą łyżki. Łyżkę wcześniej maczamy w ciepłym oleju, wtedy ciasto będzie nam dobrze od niej odchodzić. Smażymy z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:43
Super przepis
agnieszka214 30.12.2016 16:15
Pyszne są takie racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak