szczawiowa z jajkiem po mojemu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczek szczawiu

  • marchewka

  • pietruszka

  • kawałek selera

  • cebula

  • liść laurowy

    3
  • ziele angielskie

    4
  • śmietana

    1/2 szkl
  • masło

    2 łyżki
  • zielona cebulka

  • jaja

    4
  • sól i pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.

Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję śmietanę (u mnie "mleko" z kiszonych nerkowców) dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki. Jajka kroje na ćwiartki, wkładam do miseczek i zalewam zupą, posypuje pokrojoną zieloną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 15.06.2015 07:33
uwielbiam taką zupkę
gotujebochce 12.06.2013 10:20
pysznaaaaaaaaaaa
jozefinach 11.06.2013 13:39
Uwielbiam szczawiową, Twoja wygląda bardzo smakowicie.
w mojej kuchni 11.06.2013 09:08
jedna z lepszych zup
Konczi 11.06.2013 07:33
musi być pyszna
Pyszota 11.06.2013 00:16
pyszna zupka
Bernadeta1 11.06.2013 00:15
pyszna szczawiowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat