Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa z jajem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 szt
ziemniaki 4-5 szt
bulion warzywny 2 l
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
mąka pszenna 2-3 łyżki
szczaw 30 dag
jajko ugotowane na twardo 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
posiekana zielenina do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa z jajem

Bulion doprowadzamy do wrzenia.
Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, a szczaw siekamy- wrzucamy warzywa do bulionu i gotujemy do miękkości.
Zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym jajkiem i posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 23.07.2015 21:39
chyba większości z nas taka zupa kojarzy się z dzieciństwem :) pycha
Wacław 23.07.2015 18:37
smaki dzieciństwa :-)
Joannasz3190 23.07.2015 11:40
Pyszności :)
bertpvd 23.07.2015 10:32
fajna zupka i do tego pyszne jajka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak