Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw z lubczykiem w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw ok 3 kg
lubczyk świeży 6-7 gałązek
sól 4 - 5 łyżeczek
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw z lubczykiem w słoikach

Kroki postępowania

1
Ścięty szczaw i lubczyk oczyścić z zanieczyszczeń i odrzucić liście zaatakowane przez szkodniki. Odciąć twarde łodygi.
Krok 1 - Szczaw z lubczykiem w słoikach foto
2
Przełożyć do dużej miski z wodą i kilka razy wypłukać (zmieniać wodę). Przełożyć na sito, osączyć. Następnie pokroić w paski, przełożyć do dużego garnka, podlać wodą i posolić. Szczaw parzyć na małym ogniu do czasu aż zmieni kolor i zredukuje swoją objętość.
Krok 2 - Szczaw z lubczykiem w słoikach foto
3
Przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć. Pasteryzować krótko, około 10 - 15 minut.
Krok 3 - Szczaw z lubczykiem w słoikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Violcia 07.05.2015 18:18
Do zupki szczawiowej, najlepszej, najukochańszej zupki :D
justynkag 07.05.2015 17:45
A czy mogę wiedzieć do czego to używasz?Bardzo ciekawe
Wafelek2601 07.05.2015 16:20
Warto mieć zapas
marcia7 07.05.2015 15:24
ale skarby na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak