Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw w słoiku na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 0,5 kg
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 3 ziarenka
olej 3 łyżeczki
woda 0,5 szklanki

Porada

Tak przygotowany szczaw z pewnością przyda się zimą, gdy będziemy mieli ochotę na zupę szczawiową :)

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw w słoiku na zimę

Zerwany szczaw zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wodę zlewamy i płuczemy go jeszcze pod bieżącą wodą. Liście szczawiu kroimy na mniejsze kawałki, możemy je zmielić lub zblendować.

Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy szczaw. Dodajemy sól i gotujemy aż pokrojony szczaw zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Umieszczamy szczaw w słoiczkach, do każdego z nich dodajemy po łyżeczce oleju i ziarnku pieprzu.

Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 04.07.2015 18:04
ja wolę mrożony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak