Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw w słoikach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw
sól
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw w słoikach

Dokładnie przebrać liście szczawiu; pożółkłe i nadpsute wyrzucić, oderwać grubsze łodyżki lub stare liście. Dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń. Zasypać solą i odstawić. Następnie "wycisnąć" liście i posiekać nożem. Wkładać do małych, wyparzonych słoiczków, zostawiając 1-2cm wolnej przestrzeni. Na wierzch każdego wlewać łyżkę oleju lub oliwy. Dobrze zakręcić każdy słoiczek;)
* Ewentualnie posiekany i odciśnięty szczaw można chwilę podgotować; wrzucić do gotującej się wody (niewielka ilość w zależności od tego, ile mamy szczawiu) na dosłownie 3-4minutki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak