Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw polny solony w słoiku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 400 g
sól 4 łyżeczki
olej roślinny

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw polny solony w słoiku

Kroki postępowania

1
Szczaw polny (tylko liście bez ogonków) dokładnie myjemy. Następnie rozkładamy go cienkimi warstwami do wyschnięcia.
Krok 1 - Szczaw polny solony w słoiku foto
2
Następnie drobno go szatkujemy.
Krok 2 - Szczaw polny solony w słoiku foto
3
Dodajemy sól ( 1 łyżeczka soli na 10 dag szczawiu). i mieszamy. Posolony szczaw przekładamy do słoiczków. Nakładamy bardzo mocno uciskając, aż pojawią się soki. (400g szczawiu zmieściło się do 2 małych słoiczków po musztardzie). Nadmiar soków ewentualnie można zlać.
Krok 3 - Szczaw polny solony w słoiku foto
4
Na wierzch wlewamy olej tak, aby przykrył szczelną warstwą szczaw zakrywając dostęp powietrza. Słoiczki zakręcamy i gotowe. Tak przygotowany szczaw przestoi nam całą zimę.
Krok 4 - Szczaw polny solony w słoiku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.09.2012 22:13
odwiedzić na pewno odwiedziłem i odwiedzam. Wiele ciekawych rzeczy się tam można dowiedzieć i nauczyć ;o)
ben-ka 03.09.2012 22:07
A juz myslałam,że odwiedziłeś moją stronę:) a szczaw.... faktycznie - najlepsza metoda na zapasy zimowe.Babcie to potrafią.!
pacpaw 03.09.2012 21:46
@ben-ka co wiem? jak robić szczaw? Nieśmiertelne przepisy Babci :o)
Katarzyna/kate1980 03.09.2012 21:42
uwielbiam zupkę szczawiowa również muszę pomyśleć o szczawiu na zimę
ben-ka 03.09.2012 21:12
Skąd to wiesz???:)
ziutula
ziutula 03.09.2012 21:00
zabieram do siebie...
aginaa 03.09.2012 20:50
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak