Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk 400 g
krewetki 4 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
cebula biała 1 szt
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
oliwa z suszonych pomidorów

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).
Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.
Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 01.06.2016 23:38
bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Anna133 14.05.2016 12:51
perfekcyjne danie !
Iwusia 13.05.2016 23:54
umm... ale pyszności, ślinka cieknie ...
MAR3STA 13.05.2016 23:52
Pyszne danie
krokus 13.05.2016 22:04
bardzo fajny pomysł na szasżłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak