Szaszłyki z ryb i owoców morza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    10 szt
  • pomidor malinowy

    10 szt.
  • mała cebulka

    10 szt.
  • oliwa

    10 szt.
  • liście kolendry

    1 pęczek
  • cyrtyna

    1 szt
  • łosoś filet

    250 g
  • tuńczyk

    1 filet
  • marynata

    1 do ryb z cytryną
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki z ryb i owoców morza foto
szaszłyki przekładamy do odpowiednich naczyń i polewamy łyżką pozostałej marynaty, dekorujemy listkiem kolendry i dodajemy kawałeczek cytryny.
Krok 2 - Szaszłyki z ryb i owoców morza foto
Kolendrę siekamy (zostawiamy 10 listków do dekoracji) i łączymy z oliwą z oliwek, marynatą do ryb z cytryną i koperkiem i sokiem z połowy cytryny. Marynatę dzielimy na dwie części. Łososia i tuńczyka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm. Tak przygotowaną rybę włożyć do części marynaty wraz z krewetkami mieszamy, a następnie odstawiamy na około 30 minut.
Krok 3 - Szaszłyki z ryb i owoców morza foto
Cebulkę parzymy w gotującej się wodzie, obieramy i kroimy na pół. Na zmoczone w wodzie szaszłyki grillowe nadziewamy kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulkę, tuńczyka
Krok 4 - Szaszłyki z ryb i owoców morza foto
Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowe z każdej strony po 5 minut, następnie opiekamy w piekarniku 15 minut układamy w odpowiednich naczyniach i polewamy łyżką pozostałej marynaty z oliwą, dekorujemy listkiem kolendry i dodajemy kawałeczek cytryny do ewentualnego doprawienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 09.05.2013 11:27
doskonała propozycja
bietka 05.06.2012 10:55
ciekawe
Mati13 02.11.2011 09:37
bardzo ładne!
Dorota76 26.08.2011 18:03
super
bejciu24 25.08.2011 20:54
ale fajnie wygląda, może jednak nieraz trochę wydać
pacpaw 24.08.2011 21:56
gdzie tuńczyka dostałaś? dość droga sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat