Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    300 gram
  • pietruszka zielona

    1 łyżka
  • skórka cytrynowa

    0,25 łyżeczka
  • kromka bułki/namoczonej/

    1 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • migdały mielone

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    kilka szt
  • sos balsamiczyny

    do smaku
  • patyczki szaszłykowe

    szt kilka
  • bazylia

    kilka szt
  • jaja

    2 małe
  • parmezan

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać mięso ze startą skórką z cytryny,pokruszonymi herbatnikami amaretto , serem parmezan, natką pietruszki, jajkami, wyciśniętą bułką.Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować małe kulki i panierować w bułce tartej zmieszanej z mielonym migdałami Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso,obracając kilka razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy wyłożyć je na papierowym ręczniku kuchennym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z pomidorkami i listkami bazylii.
Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z octem balsamicznym /i pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 04.03.2012 23:06
wyglądaja zachęcająco
suzana 04.03.2012 22:29
super
msmariusz 04.03.2012 21:22
bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat