szaszłyki z polędwiczek

szaszłyki z polędwiczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    150g
  • papryka

    1
  • cebula

    1
  • słonina

    50g
  • olej

  • wino wytrawne

  • czosnek

    2 zabki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę kroimy na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki. Polędwicę pieprzymy, smarujemy posiekanym czosnkiem i olejem, skrapiamy winem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Odstawiamy na godzinę. Nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd. Pieczemy krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienioną solimy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat