Szaszłyki z młodych ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    18 młodych
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • bazylia świeża

  • boczek

    18 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

DODATKOWO:
• 6 patyczków na szaszłyki

Ziemniaki obieramy zdejmując z nich delikatnie wierzchnią skórkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu lekko studzimy.
Każdy ziemniak owijamy plasterkiem boczku.
Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze części.

Na patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki : paprykę, listki bazylii oraz zawinięte ziemniaki. Na jedną porcje powinno wejść 3 zawinięte ziemniaki, 4 kawałki papryki oraz 6 listków bazylii.
Szaszłyki pieczemy lub grillujemy.

Jadwiga/Jaga85
Młode ziemniaki same w sobie są pyszne. Dodatek boczku nadaje im niesamowitego aromatu – bardzo kuszącego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 12.10.2014 20:00
bardzo fajny pomysł , super
Wacław 08.06.2014 09:32
bardzo pomysłowe i smaczne !
DorotaZ 13.04.2014 21:24
Świetnie wyglądają:)
gusia1000 12.04.2014 23:52
Smacznie i kolorowo.
kasienka23 12.04.2014 20:17
wyglądają świetnie!
Pani Domu 12.04.2014 18:43
świetne szaszłyki
Aannkaa82 12.04.2014 18:02
Wygladają bardzo apetycznie, boczek i ziemniaki (zwłaszcza młode) to moje ulubione połączenie.
Ania84 12.04.2014 17:57
ale pięknie wyglądają te szaszłyki!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat