Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z grilla.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podwójnej piersi z kurczaka 1 sztuka
średniej, młodej cukini 1 sztuka
boczku wędzonego parzonego- cieniutkie plastry 15 dag
soli 1 łyżka
patyczki do szaszłyków
estragon 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z grilla.

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w dużą kostkę, posolić, posypać estragonem, wlać 2 łyżki oleju i wymieszać równomiernie mięso z dodatkami. Wstawić na min. godzinę do lodówki.
Cukinię opłukać, wytrzeć, pokroić w grube pół plastry.
Długie i cienkie plastry boczku przekroić na pół. W każdy pół plaster zawinąć cukinię.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno:mięso, cukinię zawiniętą w boczek. Mięso ma być na początku i na końcu szaszłyka. Grillować z obydwu stron. Mięso szybko się piecze, jest wilgotne, tak jak i cukinia, którą boczek chroni przed wysuszeniem i daje jej posmak wędzonki .
Boczek zaś jest chrupiący i aromatyczny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.06.2012 06:51
rewelacyjne
eli_555 16.02.2011 22:39
pycha szaszłyki
beatkaa153 13.10.2010 18:45
pycha
ewelinapac 02.10.2010 16:24
extra
dasada1 27.08.2010 23:55
super!!!
noculos 27.08.2010 12:04
grillowa pychota
rosik93 23.08.2010 01:06
super
SmacznaPyza 26.06.2010 08:27
szkoda, że nie mam ogródka albo działki - grillowałabym codziennie ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak