Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z baraniny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina 0,5 kg
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1
czosnek ząbki 2
natka pietruszki
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
cząber
pieprz
sól
kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z baraniny

Kroki postępowania

1
Baraninę dokładnie oczyścić, a następnie zmielić. Dodać do niej jedno jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i wymieszać. Cebulę i ząbki czosnku obrać, umyć, drobno pokroić, a następnie podsmażyć. Podsmażoną cebulę dodać do baraniny i wszystko razem wymieszać.
Krok 1 - Szaszłyki z baraniny  foto
2
W następnej kolejności dodać do baraniny wcześniej umytą i drobno posiekaną pietruszkę oraz doprawić ją do smaku według własnego uznania solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem.
Krok 2 - Szaszłyki z baraniny  foto
3
Baraninę bardzo dokładnie wymieszać, a w tym czasie moczyć długie wykałaczki w zimnej wodzie.
Krok 3 - Szaszłyki z baraniny  foto
4
Z baraniny formować na patykach szaszłyki. Tak przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony na patelni, a następnie piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku na temp. 180 stopni przez 30 minut.
Krok 4 - Szaszłyki z baraniny  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 01.11.2015 00:18
Dobry pomysł
w mojej kuchni 31.10.2015 16:08
ale pyszności do zjedzenia..
Motorek 31.10.2015 15:10
wyglądają super
Krzysztof15 31.10.2015 12:04
super, palce lizac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak