Szaszłyki z baraniny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baranina

    0,5 kg
  • jajko

    1
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • natka pietruszki

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • cząber

  • pieprz

  • sól

  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki z baraniny  foto
Baraninę dokładnie oczyścić, a następnie zmielić. Dodać do niej jedno jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i wymieszać. Cebulę i ząbki czosnku obrać, umyć, drobno pokroić, a następnie podsmażyć. Podsmażoną cebulę dodać do baraniny i wszystko razem wymieszać.
Krok 2 - Szaszłyki z baraniny  foto
W następnej kolejności dodać do baraniny wcześniej umytą i drobno posiekaną pietruszkę oraz doprawić ją do smaku według własnego uznania solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem.
Krok 3 - Szaszłyki z baraniny  foto
Baraninę bardzo dokładnie wymieszać, a w tym czasie moczyć długie wykałaczki w zimnej wodzie.
Krok 4 - Szaszłyki z baraniny  foto
Z baraniny formować na patykach szaszłyki. Tak przygotowane szaszłyki obsmażyć z każdej strony na patelni, a następnie piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku na temp. 180 stopni przez 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 01.11.2015 00:18
Dobry pomysł
w mojej kuchni 31.10.2015 16:08
ale pyszności do zjedzenia..
Motorek 31.10.2015 15:10
wyglądają super
Krzysztof15 31.10.2015 12:04
super, palce lizac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat