Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki yakitori

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 20 dag
zielona cebulka 10 szt
sake 100 ml
wino 2łyżki mirin
cukier brązowy 1 łyżka
sos sojowy 100 ml
olej sezamowy

Porada

Szaszłyki najlepiej smakują grillowane, można je przyrządzić na patelni grillowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki yakitori

Kroki postępowania

1
Mieszamy składniki na marynatę: do misieczki wlewamy sos sojowy, sake, mirin, dodajemy cukier, mieszamy. Można dodać również odrobinę sosu teryiaki lub innego podobnego. Mięso myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 1 - Szaszłyki yakitori foto
2
Myjemy cebulki, większe przekrawamy. Patyczni do szaszłyków moczymy w wodzie. Nabijamy na przemian mięso i cebulki.
Krok 2 - Szaszłyki yakitori foto
3
Patelnię smarujemy delikatnie olejem i pieczemy szaszłyki. Co chwilę polewamy sosem z zalewy.
Podajemy z krótkoziarnistym ryżem i przecedzonym sosem z zalewy.
Krok 3 - Szaszłyki yakitori foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.04.2017 09:44
świetne szaszłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak