Szaszłyki wieprzowo-drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    40 dag
  • Stek z grilla Prymat

    6 łyżek
  • olej

    4 łyżki
  • przyprawa do gyrosa

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1
  • cebula czerwona

    1
  • cebula

    1
  • pieczarki

    5
  • boczek

    40 dag
  • schab

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Schab wieprzowy kroimy w kostkę.
Krok 2 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Posypujemy 3 łyżkami przyprawy do steku i wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy.
Krok 3 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Boczek kroimy w półpaski.
Krok 4 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Posypujemy resztą przyprawy do steku i mieszamy.
Krok 5 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Piersi z kurczaka również kroimy w kostkę.
Krok 6 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Dodajemy 2 łyżki oleju oraz przyprawę do gyrosa i mieszamy. Składniki mięsne odstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
Krok 7 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
W tym czasie paprykę kroimy w większe kawałki. Podobnie cebulę i pieczarki. Na kijki od szaszłyków nadziewamy po każdym rodzaju mięsa, a następnie składnik lub dwa warzywne i ponownie każdy z rodzajów mięsa. Robimy tak, aż składniki się nam nie skończą.
Krok 8 - Szaszłyki wieprzowo-drobiowe foto
Tak przygotowane szaszłyki przekładamy na blachę wyścieloną papierem pieczeniowym. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190°C. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 02.02.2013 20:48
fajne połączenie
Rafał10 21.01.2013 10:18
aż przypomina się lato i podwórkowy grill :)
MAR3STA 20.01.2013 19:26
od tych zdjęć można zgłodnieć
Beatris 19.01.2013 21:52
Fajnie się Twoje przepisy przegląda. Szaszłyki bardzo smakowite.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat