Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 300 gram
szynka wieprzowa 300 gram
cebula 3 sztuki
papryka czerwona 1-2 sztuki

Marynata

olej 3-4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Dodatkowo

olej 2-3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką

Przygotować marynatę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Boczek z szynką umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę.
Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny.
Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.
Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą.
Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę.
Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
(Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać.)
Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 02:36
Moje smaki.
kloruś 12.07.2016 10:47
chętnie bym skosztowała!
Megg 10.07.2016 16:25
takiego szaszłyka to chętnie bym zjadła :-)
kd045 10.07.2016 12:27
Mniaaaam ;)
RenataZ-et 09.07.2016 23:28
lubię takie szaszłyki :D
dodi 09.07.2016 22:12
pyszny szaszłyczek
Janina 09.07.2016 21:57
Pyszności;))
Futka 09.07.2016 10:57
Przepyszne szaszłyki :)
Aleksandra/Olcia 09.07.2016 10:51
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak