Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem włoskim

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szaszłyki drobiowe to danie, które można przyrządzić zarówno na grillu, jak i upiec w piekarniku. Do jego przygotowania można użyć najróżniejszych składników - wedle gustów i upodobań.

Jedno jest pewne: gdy wypróbujcie ten przepis, grillowane szaszłyki znikną z rusztu w mgnieniu oka! 

Składniki:

Składniki:

piersi z kurczaka 300 g
cukinia 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 6 sztuki

Marynata:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
syrop klonowy 3 łyżki
Kurczak z grilla Prymat 1 opakowanie

Sos:

gęsty jogurt naturalny 200 g
bazylia świeża 1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie

Porada

Najlepiej zamarynować nie tylko mięso, ale również warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki drobiowe z warzywami i sosem włoskim

Grillowane szaszłyki drobiowe z warzywami to pyszne danie na przyjęcie w ogrodzie, które w razie niepogody można też łatwo przygotować w piekarniku.

Do nadzianych na patyczki smakowitych kawałków mięsa i warzyw: żółtej i czerwonej papryki, cukinii i cebuli idealnymi dodatkami będą osobno grillowane pomidorki koktajlowe oraz orzeźwiający sos włoski. 

Z tego przepisu dowiemy się: 

  • jak przygotować aromatyczną marynatę do szaszłyków?
  • jak grillować szaszłyki i co zrobić aby nie zapaliły się patyczki? 
  • jak łatwo przygotować włoski sos do dań z grilla?

Przygotowanie sosu: 

1. Jogurt naturalny łączymy z sosem sałatkowym włoskim Prymat, dokładnie mieszamy. 

2. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. 

3. Na czas przygotowania szaszłyków polecamy schłodzić sos w lodówce. 

4. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy listkami świeżej bazylii.

 

Przygotowanie marynaty: 

1. W miseczce łączymy ze sobą olej rzepakowy, syrop klonowy, musztardę oraz przyprawę Kurczak z grilla Prymat. 

2. Do miseczki z gotową marynatą wkładamy mięso (opcjonalnie też warzywa) i dokładnie mieszamy. 

 

Przygotowanie dania: 

1. Obtoczone w marynacie mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Aby patyczki się nie zapaliły polecam przed nałożeniem składników namoczyć je w zimnej wodzie.

2. Szaszłyki grillujemy z każdej strony na złoty kolor.

3. W wolnym miejscu na ruszcie grillujemy pomidorki koktajlowe.

4. Grillujemy do momentu gdy uznamy, że potrawa jest gotowa. 

5. Kolorowe i aromatyczne szaszłyki podajemy z uprzednio przygotowanym sosem włoskim oraz pomidorkami koktajlowymi.   

Grillowane szaszłyki możemy przygotować nie tylko z mięsa kurczaka, ale również z indyka, wieprzowiny czy wołowiny. 

Podawać z sosem włoskim lub ulubionymi dipami.

Sprawdź przepisy na ciekawe dipy do potraw z grilla (i nie tylko)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzychu 13.11.2023 13:26
Najlepsze szaszłyki :) mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak