Szaszłyki drobiowe po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1/2 kg
  • wędzony boczek

    4 plastry
  • suszone pomidory

    4 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki drobiowe po grecku foto
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
Krok 2 - Szaszłyki drobiowe po grecku foto
Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Szaszłyki drobiowe po grecku foto
Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st.

Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 28.03.2015 06:50
świetne szaszłyki
Alex_M 17.02.2014 11:55
muszą być przepyszne :)
msmariusz 19.01.2014 23:12
ładnie wyglądają roladki
Christopher 16.01.2014 23:38
Lubię tego typu roladki.Te są ładnie podane.
Iwusia 16.01.2014 22:33
fantastycznie wyglądają, bardzo smaczne muszą być
Jadwiga/Jaga85 16.01.2014 21:50
Ależ one apetycznie wyglądają!
treonina 16.01.2014 21:16
świetny przepis! muszę spróbować
Gabi44 16.01.2014 20:52
Wyglądają pięknie ,czuję ich smak.
ao_12 16.01.2014 19:47
Cudnie wyglądają :) mniam
kasienka23 16.01.2014 19:30
smaczne szaszłyki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat