Szaszłyki drobiowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na szaszłyki

  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • marchew

    1 duża szt.
  • boczek surowy

    200 gram

Przyprawy

  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/3 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    2,5 łyżki

Dodatkowo

  • wykałaczki

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szaszłyki drobiowe  foto
Cebulę, marchew obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i rozdzielić. Marchew pokroić w plastry.
Krok 2 - Szaszłyki drobiowe  foto
Boczek pokroić w plastry. Przyprawić solą ( 1/2 łyżeczki ), papryką ( 1 łyżka ), czosnkiem. Dodać olej ( 1 łyżka ). Wymieszać.
Krok 3 - Szaszłyki drobiowe  foto
Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, kolendrą, pieprzem, przyprawa do kurczaka, papryką i imbirem. Dodać olej. Wymieszać.
Krok 4 - Szaszłyki drobiowe  foto
Na wykałaczki nakładać następująco: filet, cebula biała, boczek, marchew, cebula czerwona.
Piec na elektrycznym grillu ok. 35 min.
paulette17
Jeżeli ktoś nie posiada grilla elektrycznego, można upiec szaszłyki w piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 07.02.2016 18:32
ciekawy sposób :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat