Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
melon
1/2 szt -
ananas
¼ szt -
sok jabłkowy
½ szklanki -
marynata słodko-kwaśna Prymat
1 szt -
miód
2 łyżki -
ciemny sos sojowy
1 łyżka -
świeża mięta
4-5 listków -
sól
1 szczypta -
indyk
600 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Szaszłyk z indyka z marynowanym melonem i ananasem w zalewie słodko-kwaśnej
Piersi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Owoce pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
Sok jabłkowy i miód wymieszać z imbirem oraz marynatą słodko-kwaśną Prymat. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i obłożyć świeżymi owocami. Całość skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki mięso i owoce nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Szaszłyki piec na gorącym ruszcie, posypując owoce świeżo siekaną miętą.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się