szaszłyk kurczakowo ziemniaczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 duże sztuki
  • pierś z kurczaka

    1 kg
  • sezam

    do obtoczenia
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • cebula biała

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    8 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • patyki do szaszłyków

    ile potrzebujesz
  • tymianek

    1 łyzeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgotuj przez 9 min w osolonej wodzie ziemniaki,a następnie pokrój je w talarki (gdy będą jeszcze ciepłe).Odłuż na tależ i polej olejem, następnie dodaj zioła.W tym samym czasie umyj i pokrój kurczaka w kawałki wielkości plastrów ziemniaka, obtocz w jajku.Nastepnie w bułce tartej, a potem w sezamie.Podsmaż je partiami.Na dużej patelni na 2 łyzkach oleju podsmaż pokrojone wczesniej w plastry cebule.Smaz, aż się zarumienią.Zdejmij cebule i dolej olej.Włóż na nią ziemniaki.Smaż aż będą miekkie w środku.Wszystkie odłożone wcześnie elementy szaszłyka, nadziej na patyki w dowolnej kolejnosci.Podawaj z kechupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 08.01.2013 19:49
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat