Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyk drobiowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na przepyszne szaszłyki z kurczaka z warzywami, które doskonale nadają się na grilla! W zimie możemy je również upiec w piekarniku- są tak samo pyszne!

Składniki:

filet z kurczaka 4 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
cukinia 1/2 sztuki
cebule 3 sztuki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka, ciemnego
papryczka chili 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyk drobiowy

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki o grubości ok. 1-1,5cm.

Przygotowujemy marynatę: mieszamy z oliwą sos sojowy, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę i cukinię kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki.


Wyjmujemy zamarynowanego kurczaka i nadziewamy na patyczki na przemian mięso i warzywa. Grillujemy na grillu ogrodowym klika minut. Możemy również upiec je w piekarniku przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180- 200 stopni.

Przyprawy do marynaty można dobierać w zależności od własnych upodobań. Ja lubię akurat taki zestaw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 02.04.2013 21:13
aż ślinka cieknie
halina17 28.06.2012 11:32
smaczne szaszłyki
magdalea 28.06.2012 11:21
super, bardzo lubię drobiowe szaszłyki;-)
Rafał10 28.06.2012 08:37
ale super szaszłyczki :) IDEALNE !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak