Szarlotkosernik

Szarlotkosernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • cukier kryształ

    3 łyzki
  • żółtka

    3 szt
  • masło lub margaryna

    125 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyzeczki

Warstwa jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • cukier kryształ

    3 łyzki
  • cynamon Prymat

    1 łyzeczka
  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • kisiel wiśniowy

    1 op

Warstwa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • cukier kryształ

    0,75 szkl
  • białka

    3 szkl
  • jajka

    3 szkl
  • mleko w proszku

    0.5 szkl
  • mleko 2 %

    0,75 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotkosernik foto
Skladniki na ciasto kruche zagniatamy i wykladamy nim blaszkę o wymiarach 30 na 25 cm.
Schładzamy w lodowce.
Krok 2 - Szarlotkosernik foto
Jablka na masę jabłkową drobno kroimy i przesmazamy na 2 łyżkach wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kisiel i cynamon .Studzimy
Krok 3 - Szarlotkosernik foto
Na ciasto wykladamy masę jabłkową.
Krok 4 - Szarlotkosernik foto
Masa serowa :
Białka ubijamy na sztywno.
Krok 5 - Szarlotkosernik foto
Jajka ubijamy z cukrem .Dodajemy mleko w proszku. proszek budyniowy oraz mleko.
Na koniec dodajemy ser i delikatnie łączymy z białkami.
Przelewamy masę serową na warstwę jabłkową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarmika do 180 stop na 20 minut.po tym czasie skręcamy temp do 170 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.
Studzimy w piekarniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

14.03.2017 10:08
Super przepis, fajne połączenie smaków.

ben-ka

07.01.2017 19:20
Fajnie to wymyśliłaś :)

Wacław

11.11.2016 14:50
pycha,wg mnie ciacho na 5 :-)

Łukasz15

07.11.2016 21:33
Fajne ciasto

Bernadeta1

07.11.2016 18:04
na pewno bardzo smaczne ciasto

Edita

07.11.2016 17:28
pysznosci

w mojej kuchni

07.11.2016 16:10
super smakowo sernikowe ciasto

Renata9

07.11.2016 15:50
Bardzo dobre ciacho

Janina

07.11.2016 15:29
Świetne połączenie smaków, bardzo lubię takie;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat