Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rosą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

żółtko jajek 5 szt
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1/2 szkl.
mąka 2-2,5 szkl

jabłka

jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat 1-2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki

piana

białko 5 szt
cukier 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rosą

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche:

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Dno blaszki wykładamy ciastem, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut.
Krok 1 - Szarlotka z rosą  foto
2
Jabłka:

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich cynamon i cukier waniliowy, dusimy ok 20 minut.
Krok 2 - Szarlotka z rosą  foto
3
Gorącą masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Krok 3 - Szarlotka z rosą  foto
4
Piana:

Biała ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Ubitą pianę wykładamy na jabłka.
Krok 4 - Szarlotka z rosą  foto
5
Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 45 minut.

Smacznego!!!
Krok 5 - Szarlotka z rosą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 29.09.2014 20:28
Pyszne ciasto.
jola91 29.09.2014 14:54
Musiała być wyśmienita :)
Renata9 29.09.2014 13:55
pyszna szarlotka
gosia561 29.09.2014 13:00
ciekawe to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak