Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pomarańczą

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka krupczatka 450 + 150 g
margaryna 200 g
cukier drobny 80 g
kwaśna śmietana 3 łyżki
orange curd 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
esencja waniliowa ½ łyżeczki
żółtko jajek 5 szt.
skórka otarta z pomarańczy
jabłka 2 kg
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 70 g
pomarańcza 2 szt.
Składniki na piankę:
cukier drobny 70 g
Składniki dodatkowe:
cukier puder do oprószenia
białko 5 szt.
kisiel 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pomarańczą

Kroki postępowania

1
Przygotowanie szarlotki rozpocząć od przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla. Dodać cukier cynamonowy, skórkę otartą z jednej pomarańczy i sok wyciśnięty z obydwu owoców. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i prażyć owoce do czasu, aż będą miękkie.
Krok 1 - Szarlotka z pomarańczą foto
2
450 g maki przesiać do misy. Dodać do niej proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, a następnie dodać pozostałe składniki - żółtka, margarynę, cukier, esencję waniliową, śmietanę oraz orange curd.
Krok 2 - Szarlotka z pomarańczą foto
3
Dość sprawnie zagnieść ciasto. Na samym końcu połączyć ze skórką otartą z pomarańczy.
Krok 3 - Szarlotka z pomarańczą foto
4
⅔ przygotowanego ciasta rozłożyć równomierną warstwą na dnie formy do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowym. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec 10 minut.

Do pozostałej części ciasta dodać resztę mąki krupczatki. Rozgnieść palcami tak, aby powstała kruszonka.
Krok 4 - Szarlotka z pomarańczą foto
5
Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie jabłkowe.
Krok 5 - Szarlotka z pomarańczą foto
6
Przygotować piankę. Białka ubić na sztywno.
Krok 6 - Szarlotka z pomarańczą foto
7
Do ubitej piany dodać cukier i kisiel pomarańczowy. Połączyć składniki.
Krok 7 - Szarlotka z pomarańczą foto
8
Przygotowaną pianę wyłożyć na warstwę nadzienia jabłkowego.
Krok 8 - Szarlotka z pomarańczą foto
9
Całość po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika (temperatura 190°C) i piec 45 minut.
Krok 9 - Szarlotka z pomarańczą foto
10
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 10 - Szarlotka z pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 06.11.2012 20:50
Pyszności :)
motylwe 29.10.2012 15:13
bardzo apetyczna pycha
miroslawa 29.10.2012 03:15
ale by się zjadło, uwielbiam szarlotki
ziutula
ziutula 29.10.2012 00:38
ciacho warte pracy...
treonina 28.10.2012 22:03
sporo roboty ale efekt cudowny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak