Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z połówkami jabłek

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 800 g
margaryna 1 kostka
margaryna 3/4 kostka
cukier puder 1 szk
cukier puder 1/4 szk
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
jogurt grecki 4 łyżka

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szk
cukier do posypania kokosowy
jabłka 8 szt
cukier puder

Porada

Jeśli nie macie cukru kokosowego możecie użyć trzcinowego lub waniliowego. Jeśli nie macie jogurtu greckiego możecie użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 %. Margaryny ma być razem 1 i 3/4 kostki a cukru pudru 1 i 1/4 szklanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z połówkami jabłek

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jogurt grecki i na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę.
Wszystko wymieszać, potem wyłożyć na blat lub stolnicę
Krok 1 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
2
i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części.
Krok 2 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
3
Na troszkę większy niż blacha z wyposażenia kuchenki wymiar dociąć papier do pieczenia i na tym papierze rozwałkować mniejszą porcję ciasta.
Krok 3 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
4
Ciasto z papierem ułożyć w blasze i posypać ciasto bułką tartą.
Jabłka umyć, za pomocą specjalnego przyrządu wyciąć gniazda nasienne, obrać jabłka i każde przekroić na pół.
Zostawiając małe odstępy ułożyć połówki jabłek na cieście ( jedna połówka mi została, czyli użyłam 7,5 jabłka ).
Między nimi posypać cukier kokosowy.
Krok 4 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
5
Drugą część ciasta rozwałkować też cienko na większy płat i rozłożyć luźno na jabłka tak aby można było zrobić między jabłkami wgłębienia.
Nadmiar ciasta wystającego mocno za blachę odciąć a jedną i drugą warstwę ciasta zawinąć do środka aby podczas pieczenia sok jabłek nie wyciekał.
Na koniec ciasto nakłuć widelcem.
Krok 5 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
6
Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i małą foremeczką do ciasteczek ( u mnie serduszka ) wyciąć małe ciasteczka i ułożyć je dookoła zakrywając łączenie ciasta.
Na górze każdego jabłka można także położyć po serduszku.
Krok 6 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
7
. i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 50 minut
Krok 7 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
8
Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Szarlotka z połówkami jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 24.10.2014 23:44
zjadłabym taka
V_kuchareczka 24.10.2014 22:42
wspaniała szarlotka
Adamorek 24.10.2014 21:02
niezłe są takie w całości
teresa18 24.10.2014 19:03
Bardzo lubimy taka szarlotke
cukiereczek 24.10.2014 18:02
apetyczna szarlotka
Malinka 24.10.2014 17:16
To kiedy mogę wpaść na to PRZEPYSZNIE!!! wyglądające ciacho? :)
lee-aa 24.10.2014 16:46
Super, taka jak mojej mamy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak