Szarlotka z połówkami jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka tortowa

    800 g
  • margaryna

    1 kostka
  • margaryna

    3/4 kostka
  • cukier puder

    1 szk
  • cukier puder

    1/4 szk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • jogurt grecki

    4 łyżka

Dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/4 szk
  • cukier

    do posypania kokosowy
  • jabłka

    8 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jogurt grecki i na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę.
Wszystko wymieszać, potem wyłożyć na blat lub stolnicę
Krok 2 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części.
Krok 3 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Na troszkę większy niż blacha z wyposażenia kuchenki wymiar dociąć papier do pieczenia i na tym papierze rozwałkować mniejszą porcję ciasta.
Krok 4 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Ciasto z papierem ułożyć w blasze i posypać ciasto bułką tartą.
Jabłka umyć, za pomocą specjalnego przyrządu wyciąć gniazda nasienne, obrać jabłka i każde przekroić na pół.
Zostawiając małe odstępy ułożyć połówki jabłek na cieście ( jedna połówka mi została, czyli użyłam 7,5 jabłka ).
Między nimi posypać cukier kokosowy.
Krok 5 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Drugą część ciasta rozwałkować też cienko na większy płat i rozłożyć luźno na jabłka tak aby można było zrobić między jabłkami wgłębienia.
Nadmiar ciasta wystającego mocno za blachę odciąć a jedną i drugą warstwę ciasta zawinąć do środka aby podczas pieczenia sok jabłek nie wyciekał.
Na koniec ciasto nakłuć widelcem.
Krok 6 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i małą foremeczką do ciasteczek ( u mnie serduszka ) wyciąć małe ciasteczka i ułożyć je dookoła zakrywając łączenie ciasta.
Na górze każdego jabłka można także położyć po serduszku.
Krok 7 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
. i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 50 minut
Krok 8 - Szarlotka z połówkami jabłek foto
Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem.
ZEWA
Jeśli nie macie cukru kokosowego możecie użyć trzcinowego lub waniliowego. Jeśli nie macie jogurtu greckiego możecie użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 %. Margaryny ma być razem 1 i 3/4 kostki a cukru pudru 1 i 1/4 szklanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 24.10.2014 23:44
zjadłabym taka
V_kuchareczka 24.10.2014 22:42
wspaniała szarlotka
Adamorek 24.10.2014 21:02
niezłe są takie w całości
teresa18 24.10.2014 19:03
Bardzo lubimy taka szarlotke
cukiereczek 24.10.2014 18:02
apetyczna szarlotka
Malinka 24.10.2014 17:16
To kiedy mogę wpaść na to PRZEPYSZNIE!!! wyglądające ciacho? :)
lee-aa 24.10.2014 16:46
Super, taka jak mojej mamy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat