Szarlotka z pigwą

Szarlotka z pigwą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło 82%

    200 gram
  • mąka pszenna

    210 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

    3 łyżki
  • migdały zmielone

    60 gram
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Farsz:

  • pigwa

    1.5 kg
  • budyń

    1 opakowanie
  • cukier trzcinowy

    10 łyżek
  • cytryna

    1 sztuka

Pozostałe:

  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pigwa:

Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem. Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy, moja ma 23 cm plus bok.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 15:37
Pyszna propozycja.

Basiliana

22.01.2019 11:05
Taka szarlotka na pewno jest bardzo aromatyczna. Nie pomyślałabym, że pigwę można wykorzystać zamiast jabłek.

bietka

21.01.2019 14:11
Szarlotki to ja lubię pod każdą postacią : )

Bożena Matuszczyk

21.01.2019 11:37
Chętnie spróbowałam bym kawałek takiej szarlotki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat