Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pigwą

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała.

Składniki:

Ciasto:

masło 82% 200 gram
mąka pszenna 210 gram
sól 1 szczypta
cukier puder 3 łyżki
migdały zmielone 60 gram
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Farsz:

pigwa 1.5 kg
budyń 1 opakowanie
cukier trzcinowy 10 łyżek
cytryna 1 sztuka

Pozostałe:

cukier puder 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pigwą

Pigwa:

Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem. Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy, moja ma 23 cm plus bok.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.
Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 15:37
Pyszna propozycja.
Basiliana 22.01.2019 11:05
Taka szarlotka na pewno jest bardzo aromatyczna. Nie pomyślałabym, że pigwę można wykorzystać zamiast jabłek.
bietka 21.01.2019 14:11
Szarlotki to ja lubię pod każdą postacią : )
Bożena Matuszczyk 21.01.2019 11:37
Chętnie spróbowałam bym kawałek takiej szarlotki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak