Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką,i nutką szafranu
Sposób:
1.Margaryna, maka, szklanka cukru ,proszek do piecznia ,śmietana i 4 zółtka razem wrzucamy do miski.
Oddzielamy białko ,i odbieramy troszkę margaryny do posmarowania naszej blachy.
2.Smarujemy margaryna blachę.
3,Podsypujemy bulka tarta
4.Mieszamy nasze skladniki tak az masa stanie sie jednostajna
5. Dzielimy ciato na polowe,jedna czesc zamrazamy(bedzie
latwiej nam ja starkowac by uzyskac kruszonke)
Druga czesc formujemy na blaszce wazne by byly nierownosci.
6.Rozciagamy po calosci nasze jabluszka
7.Ubijamy sztywna piane z Białek ,dodając po malutku
pol szklanki cukru pamietajmy ze zalezy to od slodkosci jablek im sa kwasniejsze tym wiecej cukru mozna dodac
8.Piana zalewamy warstwe jablek
9.Grzejemy nasz piec 180 C fun
10.Na dużych oczkach tarkujemy nasze pod mrożone ciasto,
starając się rozciagnac po całości (jak nam nie wychodzi
możemy rozdzielać ciasto palcami tworząc nie regularne kulki,małe placki ).
11.Pieczemy okolo 45 min najpierw w temp 200C zmniejszając
do 150C po 20 min.Wył. piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku ok 15min
12.Posypujemy cukrem pudrem.
13.Do dekoracji użyłam laskę cynamonu ,lody, bita śmietanę i szafran.