Szarlotka z pianką budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • masło

    200g zimne
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    2 pełne łyżeczki
  • żółtko jajek

    5

Budyniowa pianka

  • białko

    5
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 op. bez cukru

Nadzienie jabłkowe

  • jabłka

    12
  • sok z cytryny

    1.5 cytryny
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki najlepiej brązowego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z pianką budyniową foto
mocno schłodzone masło siekam w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagniatam w miarę szybko. Zagniecione ciasto dzielę na 3 części, każdą z nich owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 2godz.
Krok 2 - Szarlotka z pianką budyniową foto
W tym czasie jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam je do garnka i prażę bez przykrycia kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok, który odlewam. Następnie dodaje cukier, imbir oraz bułkę tartą, która nie będzie wyczuwalna, ale wchłonie nadmiar soku, który mógłby rozmoczyć ciasto. Dodaje sok z cytryny. Wszystko razem duszę jeszcze minutkę i zdejmuje z ognia.
Krok 3 - Szarlotka z pianką budyniową foto
Nagrzewam piekarnik do 180'C Formę średniej wielkości wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję 2 części ciasta i ścieram je na tarce równomiernie przykrywając dno blachy. Ciasto nieco dociskam do dna i wkładam na 15min do piekarnika.
Krok 4 - Szarlotka z pianką budyniową foto
W połowie pieczenia przygotowuję piankę. Ubijam białka, do sztywniejącej piany dodaję stopniowo cukier nie przestając miksować. Na koniec dodaję proszek budyniowy, jeszcze chwilę miksuję
Krok 5 - Szarlotka z pianką budyniową foto
Spód ciasta wyjmuję z piekarnika.
Krok 6 - Szarlotka z pianką budyniową foto
Na podpieczony spód wykłam jabłkowy farsz, przykrywam go pianką.
Krok 7 - Szarlotka z pianką budyniową foto
Na wierzch ścieram ostatnią część ciasta. Piekę 30min.
xxKatherinee
budyń waniliowy możemy zastąpić budyniem śmietankowym ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 04.05.2015 20:20
pyszne ciasto
Seba 11.04.2015 09:05
bardzo dobre ciasto
Wacław 11.04.2015 08:22
pyszna szarlotka :-)
Babeczka35 11.04.2015 07:52
Super ciasto:)
pajbek 10.04.2015 22:12
Lubię szarlotki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat