Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
masło 200g zimne
jogurt grecki 2 łyżki
skórka z cytryny 1
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
żółtko jajek 5

Budyniowa pianka

białko 5
cukier drobny 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 op. bez cukru

Nadzienie jabłkowe

jabłka 12
sok z cytryny 1.5 cytryny
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier 2/3 szklanki najlepiej brązowego

Porada

budyń waniliowy możemy zastąpić budyniem śmietankowym ;-)

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką budyniową

Kroki postępowania

1
mocno schłodzone masło siekam w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagniatam w miarę szybko. Zagniecione ciasto dzielę na 3 części, każdą z nich owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 2godz.
Krok 1 - Szarlotka z pianką budyniową foto
2
W tym czasie jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam je do garnka i prażę bez przykrycia kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok, który odlewam. Następnie dodaje cukier, imbir oraz bułkę tartą, która nie będzie wyczuwalna, ale wchłonie nadmiar soku, który mógłby rozmoczyć ciasto. Dodaje sok z cytryny. Wszystko razem duszę jeszcze minutkę i zdejmuje z ognia.
Krok 2 - Szarlotka z pianką budyniową foto
3
Nagrzewam piekarnik do 180'C Formę średniej wielkości wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję 2 części ciasta i ścieram je na tarce równomiernie przykrywając dno blachy. Ciasto nieco dociskam do dna i wkładam na 15min do piekarnika.
Krok 3 - Szarlotka z pianką budyniową foto
4
W połowie pieczenia przygotowuję piankę. Ubijam białka, do sztywniejącej piany dodaję stopniowo cukier nie przestając miksować. Na koniec dodaję proszek budyniowy, jeszcze chwilę miksuję
Krok 4 - Szarlotka z pianką budyniową foto
5
Spód ciasta wyjmuję z piekarnika.
Krok 5 - Szarlotka z pianką budyniową foto
6
Na podpieczony spód wykłam jabłkowy farsz, przykrywam go pianką.
Krok 6 - Szarlotka z pianką budyniową foto
7
Na wierzch ścieram ostatnią część ciasta. Piekę 30min.
Krok 7 - Szarlotka z pianką budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.05.2015 20:20
pyszne ciasto
Seba 11.04.2015 09:05
bardzo dobre ciasto
Wacław 11.04.2015 08:22
pyszna szarlotka :-)
Babeczka35 11.04.2015 07:52
Super ciasto:)
pajbek 10.04.2015 22:12
Lubię szarlotki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak