Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką bez pieczenia
Kroki postępowania
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami.
Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, zalewamy cienką warstwą masy jabłkowej i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Piankę śmietankową przekładamy na masę jabłkową i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po tym czasie kiedy pianka stężeje na wierzch wylewamy ostudzoną ,wcześniej rozrobioną galaretkę brzoskwiniową.
Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.