Szarlotka z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1 słoik
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Mąką posiekać z masłem, dodać cukier, sól, żółtka i śmietanę oraz proszek do pieczenia. Ciasto szybko wyrobić. 1/3 porcji ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Otworzyć słoik z jabłkami (0,9 litra) doprawić cukrem (jeśli jest taka potrzeba) i cynamonem, a następnie wyłożyć jabłka na wylepioną ciastem tortownicę. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zatrzeć na tarte a następnie posypać kruszonką białka. Piec 40 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.10.2015 07:22
na pewno świetnie smakuje
Monika-twin 10.09.2015 12:49
Wygląda pysznie i kusząco.
Mniam 10.09.2015 12:25
Wspaniała szarlotka. Aż mi zapachniało taką ciepłą prosto z pieca ;)
ben-ka 10.09.2015 08:32
Bardzo apetyczna.
norweska20 10.09.2015 00:09
zawsze mile widziana
Ada-Gaba 09.09.2015 21:39
przepyszna szarlotka
Renata9 09.09.2015 21:29
Pyszne ciacho :-)
ania2610 09.09.2015 19:16
wprost rozpływa się w ustach!
bietka 09.09.2015 18:10
taką szarlotkę to ja lubię :)
kuchcik89 09.09.2015 17:39
smakowita, lubię szarlotki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat