Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z orzechami i imbirem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 20 dag
masło lub margaryna 7 1/2 dag
cukier puder 7 1/2 dag
jajko
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana gęsta 1 łyżka

Masa jabłkowa

jabłko kwaśne 1 kg
imbir kandyzowany 20 g
cynamon Prymat
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa orzechowa

orzechy laskowe 20 dag
cukier puder 10 dag
śmietana gęsta 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z orzechami i imbirem

Do przesianej mąki dodajemy zimny tłuszcz , resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Orzechy rozdrabniamy w robocie , dodajemy cukier puder i śmietanę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Obrane jabłka kroimy w cząstki i prażymy na małym ogniu dodając odrobinę wody i sok z cytryny. Po ok. 10 minutach dodajemy cynamon i posiekany imbir kandyzowany , chwilę dusimy. Jeśli jabłka są rzadkie można dodać mąkę ziemniaczaną.Studzimy.
Na przygotowane dno tortownicy wkładamy ciasto , potem masę orzechową ina koniec jabłka z imbirem.
Ciasto pieczemy 30-40 minut w 180 C.
Jest pyszne , polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 18.02.2016 21:48
pyszna szarlotka
Marta Ryżek-Kalkowska 17.02.2016 21:30
Apetyczne ciasto:)
bertpvd 17.02.2016 20:58
uwielbiam taką szalotkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak