Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 2 szt
masło 200 g
budyń waniliowy 1 łyzka

NADZIENIE

jabłka 800 g
kasza manna 3 łyzki
rodzynki 70 g
orzechy laskowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.

Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.

Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,

Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.

Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).

Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.

Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.

Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.

Studzimy!

Posypujemy cukrem pudrem!

Zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 31.10.2014 22:37
Szarlotka- moje ulubione ciasto!
teresa18 31.10.2014 17:55
smakowity kawałeczek
marcia7 31.10.2014 17:26
fajnie urozmaicona
olyabuziaczek 31.10.2014 16:30
prostei smaczne
Mira85 31.10.2014 15:37
bardzo smaczne połączenie szarlotki z orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak