Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka
250 g
cukier
150 g
proszek do pieczenia
1 łyzeczka
jajko
2 szt
masło
200 g
budyń waniliowy
1 łyzka

NADZIENIE

jabłka
800 g
kasza manna
3 łyzki
rodzynki
70 g
orzechy laskowe
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.

Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.

Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,

Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.

Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).

Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.

Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.

Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.

Studzimy!

Posypujemy cukrem pudrem!

Zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 31.10.2014 22:37
Szarlotka- moje ulubione ciasto!
teresa18 31.10.2014 17:55
smakowity kawałeczek
marcia7 31.10.2014 17:26
fajnie urozmaicona
olyabuziaczek 31.10.2014 16:30
prostei smaczne
Mira85 31.10.2014 15:37
bardzo smaczne połączenie szarlotki z orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak