Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto kruche

mąka pszenna 30 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 4 szt.
cukier puder 2 łyżki
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Składniki do nałożenia na placek

jabłka 1 kg
cukier 20 dag
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta kruchego:
Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi
( połową całej ilości mieszanki).
Krok 1 - Szarlotka z orzechami foto
2
Wykonanie nałożenia na placek:
Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem.
Krok 2 - Szarlotka z orzechami foto
3
Wykonanie placka:
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciast z orzechami. Posypać resztą orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie ubić 4 białka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia. Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić w otwartym wyłączonym piekarniku.
Krok 3 - Szarlotka z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 30.03.2014 16:40
napewno pysznie smakuje.
2milutka 30.03.2014 13:17
bardzo smacznie wygląda:)
Stenka 30.03.2014 12:47
moje smaki
kaprysiek 30.03.2014 12:40
Nie jest podane ile orzechów, czy to znaczy, jak w kroku pierwszym, że połowa ilości ciasta?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak