Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z musem jabłkowym
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki i byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Na wolnym ogniu prażymy, aż się nie rozpadną, pod koniec dodajemy cukier ok.3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
Ciasto:
Na stolnicę wrzucamy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, margarynę i cukier- siekamy najpierw nożem a potem ręką. Zagniatamy aż wszystkie składniki się nie połączą. Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy śmietany (ok.1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.