Szarlotka z musem jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    1
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • jabłka

    1 kg
  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mus jabłkowy:
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki i byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Na wolnym ogniu prażymy, aż się nie rozpadną, pod koniec dodajemy cukier ok.3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.

Ciasto:
Na stolnicę wrzucamy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, margarynę i cukier- siekamy najpierw nożem a potem ręką. Zagniatamy aż wszystkie składniki się nie połączą. Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy śmietany (ok.1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 18.07.2013 10:20
wygląda przepysznie
gabi162825 03.11.2012 19:45
apetycznie wygląda
asia92wp 28.10.2012 08:09
super
asia92wp 28.10.2012 08:09
super
rutynka 10.10.2012 15:19
bardzo efektownie wygląda:)
elficzna 26.08.2012 20:32
bardzo ładna i smakowita :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat