Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałami i orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
migdały
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami i orzechami

SKŁADNIKI NA CIASTO:
30 dag mąki krupczatki,
10 dag białego cukru,
20 dag masła,
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 żółtko,
szczypta soli
sok wyciśnięty z polówki cytryny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
1,2 kg jabłek (antonówka, szara renta, bojken)
1 płaska łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki cukru pudru,
pół szklanki mielonych orzechów włoskich,
po 3 łyżki cukru, masła, mąki,
1 jajko,
2 łyżki j bułki tartej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
4 łyzki płynnego miodu,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
1 łyzka masła,
4 łyżki drobno posiekanych migdałów,
łyżeczka mąki pszennej

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić przez pół godziny w lodówce. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka, obficie skropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: orzechy, cukier, masło, mąkę, jajko utrzeć na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki nasmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Kremem posmarować ciasto, posypać wierzch równomiernie tartą bułką. Jabłka nieco odcisnąć, wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Ułożyć na kremie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. W tym czasie przygotować polewę: na małym ogniu podgrzewać miód, dodać śmietanę i masło. Trzymać na ogniu aż zgęstnieje. Dodać łyżeczkę mąkę, posiekane migdały i wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Po wyjęciu ostudzić.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 08.02.2013 11:35
lubię
Stenka 06.02.2013 16:17
takie lubię
Betka 07.01.2013 13:07
super;)
Stenka 03.01.2013 22:06
lubię
babi17 30.12.2012 14:12
pyszna
Stenka 10.11.2012 07:50
smaczna
AURELKA 16.09.2012 22:27
znakomita
Papryczka 18.08.2012 14:55
pychota
Pietruszka 06.08.2012 22:22
super
Seba 02.08.2012 09:28
muszę spróbować
Rybciia 19.07.2012 10:16
mniam mniam :-)
kamyk 18.07.2012 20:39
może być dobra, taka inna szarlotka
pierniczkowo 03.07.2012 09:02
super ciacho:)
gacopierz23 23.06.2012 16:34
przepis zrealizowany przez mojego męża szarlotka wyszła mu pycha
AGNIESZKA144 20.06.2012 19:27
pychotka
Elżbieta17 20.06.2012 10:02
skoro taka pyszna to zabieram ją do mojej księgi:)
owca441 14.06.2012 16:41
pyszna
Wacław 10.06.2012 09:04
zjadłoby sie ,pycha
dorotka0000025 09.06.2012 22:21
fajny przepis
Dorian 27.05.2012 15:26
pycha
Maniek2 12.05.2012 21:01
pycha
Grazyna0211 10.05.2012 13:26
super przepis
Ada-Gaba 01.05.2012 10:51
pyszności
Wafelek2601 30.04.2012 08:06
pyszne ciasto - moje ulubione
Marzena34 26.04.2012 16:16
rewelacja,zabieram do mojej księgi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak