Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka krupczatka 300 gram
cukier puder 2 łyżka
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól

NADZIENIE

jabłka 1,5 kilogram
cukier 1/2 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru

PONADTO

płatki migdałowe 100 gram
cukier trzcinowy 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, dodać szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Całość posiekać nożem, aż powstaną małe grudki. Dodać roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Cisto nakłuć widelcem.

Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły.
Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.

Jabłka przełożyć do totrownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 16.10.2015 09:15
pyszna szarlotka
wyattearp 15.10.2015 14:07
ciasto rewelacja
Monika-twin 15.10.2015 12:01
Pyszne ciasto.
Malinka 15.10.2015 09:51
O, to coś w sam raz dla mnie! Super ciacho!
Damiano
Damiano 15.10.2015 09:37
ekstra ciasto
ben-ka 15.10.2015 09:11
Jabłka z budyniem ? ciekawa jestem smaku, muszę wypróbować ten przepis.
Krystyna32 15.10.2015 08:10
wygląda pysznie
olkaaa 15.10.2015 07:47
Kusząca propozycja.
Krzysztof15 15.10.2015 06:17
bardzo lubie
norweska20 14.10.2015 23:37
zawsze mile widziana
misia53 14.10.2015 22:02
Ależ pychowata jest ta szarlotka
patryska76 14.10.2015 21:21
wygląda znakomicie!
Wiktoria29 14.10.2015 20:51
niesamowicie kusząca
Renata9 14.10.2015 20:42
Pyszna szarlotka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak