Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałami
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Cisto nakłuć widelcem.
Jabłka umyć, obrać, oczyść z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem, dolać 2-3 łyżki wody i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszać, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, garnek zdjąć z ognia i odstawić, aby lekko przestygły.
Do lekko przestudzonych jabłek wsypać budyń, cukier i wymieszać.
Jabłka przełożyć do totrownicy, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 50 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko przypiekać przykryć je arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.