Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z masą mleczną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 6 łyżek
kakao 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg ( po obraniu )
galaretka cytrynowa 1 niepełna

masa mleczna

mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
galaretka 2 sztuki krystalicznych

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z masą mleczną

iasto.
Jajka ubić z cukrem do białości. Potem powoli dolać olej mieszając ciasto łyżką. Na koniec partiami dosypywać mąkę, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.Blaszkę 20 X 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę i piec w 170-180 C do przyrumienienia.
Do drugiej części ciasta dodać kakao, przyprawę , wymieszać i tak samo upiec jak jasne. oba ciasta studzimy.
Masa jabłkowa.
Połowę jabłek prażyć kilkanaście minut pod przykryciem, często mieszając.
Drugą połowę pokroić w drobniejszą kostkę i dodać do rozpadniętych jabłek.
Całość, mieszając podgrzewać razem około 8 minut.
Zdjąć z ognia dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa mleczna.
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody.
Mleko ubić następnie wlać tężejące galaretki i chwilę razem miksować.
Składamy ciasto.
Spód jasny biszkopt, masa jabłkowa, masa mleczna i ciemne ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.11.2017 10:17
Prezentuje się smakowicie ;)
jejkuchnia 30.11.2017 09:07
Musi być pyszna. :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2017 20:02
Pyszna i kusząca szarlotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak