Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z masą mleczną
Jajka ubić z cukrem do białości. Potem powoli dolać olej mieszając ciasto łyżką. Na koniec partiami dosypywać mąkę, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.Blaszkę 20 X 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę i piec w 170-180 C do przyrumienienia.
Do drugiej części ciasta dodać kakao, przyprawę , wymieszać i tak samo upiec jak jasne. oba ciasta studzimy.
Masa jabłkowa.
Połowę jabłek prażyć kilkanaście minut pod przykryciem, często mieszając.
Drugą połowę pokroić w drobniejszą kostkę i dodać do rozpadniętych jabłek.
Całość, mieszając podgrzewać razem około 8 minut.
Zdjąć z ognia dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa mleczna.
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody.
Mleko ubić następnie wlać tężejące galaretki i chwilę razem miksować.
Składamy ciasto.
Spód jasny biszkopt, masa jabłkowa, masa mleczna i ciemne ciasto.