Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z LUKREM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 1 szt
margaryna 1 opakowanie
jajko 1 szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoik
jabłka 1,5 kg
rabarbar 1 szt
lukier
serek homogenizowany 1 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z LUKREM

Mąkę siekamy z margaryną.Dodajemy jajko, żółtko serek,śmietanę proszek, cukier i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15minut.
1/2 ciasta rozkładamy na blasze , smarujemy powidłami. Jabłka obieramy przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kawałkami rabarbaru i układamy na cieście.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy owoce.Pieczemy godzinę w 180 stopniach.Polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak