Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z lukrem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
cukier puder 20 dag
jajko 2 sztuki
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
margaryna w kostce 1/2 kostki

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
margaryna 1/4 kostki
cukier kryształ 1/2 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Lukier cytrynowy

cukier puder 20 dag
sok z cytryny 1 sztuka

Porada

Ciasto lepsze na drugi dzień

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z lukrem

Ciasto:
Margarynę roztopić
Wszystkie składniki oprócz mąki dokładnie wymieszać
Dodać make i wyrobić ciasto
Podzielić na 2 części i piec ciasta ok 10-15 minut w temp. 170 C
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć na margarynie dodać cukier, cynamon, bakalie wymieszać gdy ostygnie przełożyć placki
Lukier:
Cukier i sok z cytryny wymieszać na jednolitą masę kłaść na górny placek
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 28.06.2017 12:28
pyszności, mniam
Róża1 07.03.2015 22:56
wspaniała szarlotka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ola1young 16.08.2014 13:13
pyszna nie tylko do kawki
barbara11561 14.08.2014 22:28
jesienią często ją piekę:)uwielbiam zapach szarlotki:)
kloruś 14.08.2014 21:58
bardzo ciekawa, nie jadłam jeszcze szarlotki piernikowej... musi być pycha!
karolina1869 14.08.2014 20:37
bajeczna ta szarlotka
Megg 14.08.2014 20:34
Pyszności!!! :-)
halina17 14.08.2014 19:54
Dobra szarlotka.
Kuchenka 14.08.2014 18:37
ależ apetyczna
mirosława4 14.08.2014 18:16
zapowiada się smaczne ciasto a`la piernik
cukiereczek 14.08.2014 18:13
zaraz po serniku moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak