Szarlotka z likierem miętowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    niepełna szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • jajka

    3
  • smietana 18%

    30 ml
  • proszek do pieczenia

    1 mała łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Składniki na masę jabłkową

  • jabłka antonówki

    1 1/2 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko 2 %

    1 szklanka
  • śmietanka

    1 łyżka
  • LIKIER MIĘTOWY

    3 łyżki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z likierem miętowym foto
Wszystkie suche składniki dajemy na stolnicę i delikatnie łyżką mieszamy.Po wymieszaniu stopniowo dodajemy resztę mokrych składników i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.Wstawiamy do lodówki ciasto na 15 minut.
Krok 2 - Szarlotka z likierem miętowym foto
Jabłka opłukać pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć , obrać zetrzeć jabłka na tarce lub w robocie kuchennym (ja rozbiłam w robocie kuchennym).
Krok 3 - Szarlotka z likierem miętowym foto
Starte jabłka dajemy do większego garnka. Dodajemy 1 szklankę wody oraz likier miętowy. Całość dokładnie mieszamy. Budynie śmietankowe rozmieszać w ciepłym mleku dodać resztę składników do jabłek . Całość wymieszać i chwilkę pogotować.
Krok 4 - Szarlotka z likierem miętowym foto
Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta. Następnie smarujemy masą jabłkową i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 5 - Szarlotka z likierem miętowym foto
Ciasto nakłuwamy widelcem . Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 22.04.2017 11:12
pysznie wygląda
IwonaKa 29.12.2016 15:38
to musi być pyszne
Ela15 26.11.2016 11:18
zapowiada się pyszne ciasto
Margo1 22.10.2016 09:36
To moje ulubione ciasteczko
adelajda 16.10.2016 19:36
Super ciacho :)
MagdalenaIC 11.10.2016 21:42
Wygląda pysznie :)
sezamek 11.10.2016 21:17
super, zabieram :)
2milutka 11.10.2016 20:08
fajne połączenie
Janina 11.10.2016 19:47
Wspaniałe smaki;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat