Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,25 szklanki
  • masło

    250 g
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    6 szt
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
  • żółtko jaja

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z kruszonką foto
Jabłka obieramy wydrążamy, kroimy w kostkę a następnie przesmażamy w garnku przez 20-25 min. Pod koniec smażenia dodać cynamon i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Krok 2 - Szarlotka z kruszonką foto
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier.
Krok 3 - Szarlotka z kruszonką foto
Następnie dodajemy masło, jajka i żółtko.
Krok 4 - Szarlotka z kruszonką foto
Wyrabiamy ciasto. Najlepiej za pomocą miksera, ja użyłam łyżki.
Krok 5 - Szarlotka z kruszonką foto
1/3 ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut a pozostałą część wyłożyć na blaszkę. Do środka wyłożyć przesmażone jabłka.
Krok 6 - Szarlotka z kruszonką foto
Schłodzoną część ciasta pokruszyć na jabłkach. Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 180 C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariuszek8

12.09.2015 10:08
Uwielbiam ją ze wszystkich innych ciast

jasiek

23.06.2015 19:52
taka jest najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat