Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,25 szklanki
masło 250 g
jajko 2 szt
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 6 szt
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy wydrążamy, kroimy w kostkę a następnie przesmażamy w garnku przez 20-25 min. Pod koniec smażenia dodać cynamon i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Krok 1 - Szarlotka z kruszonką foto
2
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier.
Krok 2 - Szarlotka z kruszonką foto
3
Następnie dodajemy masło, jajka i żółtko.
Krok 3 - Szarlotka z kruszonką foto
4
Wyrabiamy ciasto. Najlepiej za pomocą miksera, ja użyłam łyżki.
Krok 4 - Szarlotka z kruszonką foto
5
1/3 ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut a pozostałą część wyłożyć na blaszkę. Do środka wyłożyć przesmażone jabłka.
Krok 5 - Szarlotka z kruszonką foto
6
Schłodzoną część ciasta pokruszyć na jabłkach. Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 180 C
Krok 6 - Szarlotka z kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 12.09.2015 10:08
Uwielbiam ją ze wszystkich innych ciast
jasiek 23.06.2015 19:52
taka jest najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak