Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).
Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
MASA JABŁKOWA :
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.
Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.
Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.
KREM :
Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.
Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.
Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.
KRUSZONKA KOKOSOWA :
Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.
Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Smacznego!