Szarlotka z kremem francuskim zapiekana

Szarlotka z kremem francuskim zapiekana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    180 g
  • cukier puder

    60 g
  • masło

    90 g
  • żółtko jaja

    1

Nadzienie

  • jabłka

    600 g
  • cukier

    90 g
  • migdały

    30 g
  • skórka z cytryny

  • cukier waniliowy

  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Krem

  • mleko 2 %

    1 szklanka
  • cukier

    60 g
  • mąka pszenna

    30 g
  • masło

    60 g
  • żółtko jaja

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść kruche ciasto (najlepiej w malakserze), tortownicę posmarować masłem i podsypać bułką tartą, wyłożyć kruche ciasto, rozprowadzić i dokładnie ugnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać skórkę z cytryny, posiekane migdały, cynamon, cukier i cukier z wanilią, całość podsmażyć w rondelki do miękkości.

Wszystkie składniki kremu włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić, od czasu do czasu wymieszać aby nie zrobiły się grudki.

Schłodzone kruche ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut, wyjąć, ułożyć jabłka, na górę krem, posypać cukrem i ponownie zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

18.09.2015 12:23
Muszę się skusić

Klausia

20.09.2014 23:21
to musi być pyszne

izapozdro

01.08.2014 21:21
wygląda naprawdę pysznie

Christopher

01.08.2014 16:56
Smaczna szarlotka.

xjustynka89x

01.08.2014 15:16
mmm... pycha!

V_kuchareczka

01.08.2014 15:14
przepyszna szarlotka

Aleksandra/Olcia

01.08.2014 15:14
ależ pycha deser

PaniMISIOWA

01.08.2014 14:31
w sam raz na akcję jedz jabłka :-)

Jadwiga/Jaga85

01.08.2014 14:18
Szarlotki są PYCHA!

Grazyna0211

01.08.2014 14:14
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat